Ashtanga Yoga
Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι ένα σύστημα της γιόγκα που ηρθε στο σύγχρονο δυτικο κόσμο από τον Sri Κ. Pattabhi Jois (1915-2009). Αυτή η μέθοδος της γιόγκα περιλαμβάνει το συγχρονισμό της αναπνοής με μια συγκεκριμένη προοδευτική σειρά από στάσεις-μια διαδικασία που παράγει έντονη εσωτερική θερμότητα, ένα είδος εσωτερικού καθαρισμού και αρκετό ιδρώτα που αποτοξινώνει τους μυς και τα όργανα. Το αποτέλεσμα είναι η βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, ένα ελαφρύ και ισχυρό σώμα και ένα ήρεμο μυαλό.
Η Ashtanga Vinyasa Yoga είναι μία μορφή της Χάθα που, όπως και οι άλλες φυσικές μορφές, χρησιμοποιεί στάσεις και τεχνικές αναπνοής ως αφετηρία για να φτασει κανείς σε κατάσταση ένωσης. Βασίζεται στις διδαχές ενός διάσημου γκουρού, του Sri T krishnamacharya, η οποία έγινε δημοφιλής στα τέλη του εικοστού αιώνα από τον κύριο υποστηρικτή της και σύγχρονο γκουρού, τον Sri K Pattabhi Jois στη Mysore της Νότιας Ινδίας.
Ο Pattabhi Jois (ή Guruji όπως είναι γνωστός στους μαθητές του) άρχισε να μελετά τη γιόγκα με την καθοδήγηση του Sri T krishnamacharya σε ηλικία δώδεκα ετών το 1927. Λέγεται ότι, κατά τη δεκαετία του 1930, ενώ ο krishnamacharya έκανε μια έρευνα στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Καλκούτα, ανακάλυψε ένα αρχαίο σανσκριτικό χειρόγραφο, τη Yoga Korunta, γραμμένο από έναν αρχαίο προφήτη τον Vamana Rishi. H ακριβής ηλικία αυτού του ντοκουμέντου παραμένει ένα μυστήριο, αλλά πιστεύεται πως είναι μεταξύ δύο και πέντε χιλιάδων ετών.
Με τη βοήθεια του Guruji ( δασκάλου επίσης και της σανσκριτικής ) ο krishnamacharya μετάφρασε τη Yoga Korunta φέρνοντας στο φως την κεντρική ιδέα της Αστάνγκα Βινιάσα Γιόγκα – μια μορφή γιόγκα, βασισμένη σε ένα λεπτομερές σύστημα μέτρησης των αναπνοών κάθε στάσης, σε συνδυασμό με μία συγκεκριμένη κάθε φορά αλληλουχία κινήσεων.
Η λέξη Αστάνγκα, προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις΄΄αστ ΄΄ που σημαίνει οχτώ, και άνγκα, που σημαίνει ΄΄κλαδιά΄΄. Προκείται για μια συστηματική προσέγγιση της ζωής που σκιαγραφείται στο ΄΄Γιόγκα Σούτρες΄΄ (Yoga Sutras).
O Patanjali οραματίστηκε τα οχτώ κλαδιά της γιόγκα σαν τα κλαδιά ενός δέντρου. Η ασάνα (asana) που είναι η άσκηση των στάσεων και η πραναγιάμα (pranayama), η ελεγχόμενη αναπνοή, είναι δύο από αυτά τα κλαδιά. Τα υπόλοιπα έξι είναι οι γιάμα (yama) οι ηθικοί κανόνες, οι νιγιάμα (niyama) η αυτοπειθαρχία, η πρατιαχάρα (pratyahara) η απομόνωση των αισθήσεων, η νταράνα (dharana), η αυτοσυγκέντρωση, η ντιάνα (dhyana) o διαλογισμός και το σαμάντι (Samadhi), η διαφώτιση ή ένωση με τον εσωτερικό εαυτό μας. Όταν ασκoύμαστε σε ένα από τα οκτώ κλαδιά, ενθαρρύνουμε και τα άλλα να αναπτυχθούν και να μας οδηγήσουν τελικά προς το φως της εσωτερικής γνώσης.